Navigace


Aktuality / odkazy / fotografie



Zde jste se s námi mohli setkat i v roce 2008

Ve dnech 25 - 29.11.08 jsme vystavovali na výstavě AQUA-THERM PRAHA 2008 na výstavišti PVA - Letňany, a to na stánku časopisu Alternativní energie. Zde bylo možné si prohlédnout sluneční kolektor FreeSun a získat cenné informace o solárních systémech.

AQUA-THERM Praha 2007

AQUA-THERM Praha 2007.

Díky přátelství pana Karla Svobody s šéfredaktorem časopisu Alternativní energie Dr. Kučerou jsme se mohli podruhé zúčastnit odborné výstavy AQUA-THERM v Praze jako vystavovatelé. Tato výstava přináší každým rokem nové výrobky v oborech vytápění, klimatizace a alternativních energií.

Kromě tradičních výrobců se zde stále více zviditelňují rozsáhlými stánky prodejci dovážející na náš trh mimo kvalitních výrobků, též různé napodobeniny solárních kolektorů z východu, přinejmenším laciné kolektory vyrobené zastaralými technologiemi z nekvalitních materiálů. Když se seznámíte s prospekty těchto výrobků, chlubí se hodnotami výkonnostních charakteristik odpovídajících moderním výrobkům. Nezřídka se dozvíte, že u daného solárního kolektoru je absorpční plocha solárního kolektoru větší než celková plocha skříně. Někteří výrobci slunečních kolektorů s oblibou označí svůj výrobek pocházející z 90. let minulého století červeným nápisem "novinka". Mnohdy na pohled pěkné solární kolektory po bližším prozkoumání vykazují nedostatečné izolace na bocích, podivně hydraulicky řešené sběrné trubky, či absenci např. hliníkových reflektorů pod absorbéry. I přesto výrobci takové kolektory deklarují jako vysocevýkonné. Dále jsme se setkali s inovací, která pouze odstraňuje nedostatečnou izolaci stávajícího výrobku. Tím se stává, že užitná hodnota výrobku neodpovídá jeho ceně.

My jsme vystavovali náš sluneční kolektor ve stánku časopisu Alternativní energie. A protože zde vystavoval též jeden z průkopníků československé soláristiky pan Karel Svoboda, navštívili nás mnozí. Z obdivem uznali, že máme pěkný kolektor.

Se zájmem se u nás na chvíli zastavil spoluzakladatel německé firmy Bluetec pan Gerhard Stamm, vyrábějící na nejmodernějších linkách selektivní vrstvu na měděném plechu, aby si prohlédl náš kolektor s vyjádřením upřímného obdivu. “Mnohokrát děkujeme pane Stamme!“ bez Vás bychom naše kolektory ještě dnes vyráběli se solárním lakem.